LUPUL
Canis lupus
Stiați că:
Lupii devorează oameni doar în poveşti
- Este cel mai mare reprezentant al familiei Canidae, avand masa corporala intre 40 si 65 kg.
- Culo
area lupilor variaza destul de mult, vara fiind rosiatica, iar in timpul iernii sura-deschisa. - Lupul este raspandit in tara noastra incepand cu padurile de campie si pana in cele ale lantului carpatic; este intalnit rar in Lunca si Delta Dunarii. Efectivele cele mai numeroase de lupi se gasesc indeosebi in zona padurilor de coline si de munte.
- Hrana lupului este formata in mare majoritate din animale vertebrate, incepand cu rozatoare sau cu cele mai mici pasari ce cuibaresc pe sol si pana la cerbul carpatin sau puiul de urs. In ceea ce priveste specile de animale pe care le consuma predomina cele domestice: caine, porc, oaie.
- Lupul produce cele mai insemnate pagube vanatului in timpul iernii si indeosebi atunci cand zapada prinde crusta la suprafata; aceasta crusta sustine lupul, dar in acelasi timp vnatul fugarit se afunda in zapada.
- Lupul este singura specie dintre carnivorele salbatice de la noi care traieste in haite formate dintr-o lupoaica cu puii sai, la care apoi se adauga si alte exemplare, ajungand la 8-14. In perioada cresterii puii lupilor sunt statornici in teren, apoi incep sa se deplaseze la distante mai mari pentru hrana.

- Perioada de imperechere dureaza din decembrie pana in februarie. Femela este gestanta 9 saptamani si naste 3-8, maximul 14 pui, care se adapostesc in culcusurile amenajate in locuri ferite, in apropierea unei ape cutrgatoare.
- Puii sunt alaptati timp de 5-6 saptamani, dupa care hrana lor este constituita din carnea semidigerata adusa de parinti; apoi sunt obisnuiti cu carnea cruda si antrenati la capturarea pradei.