COCOȘUL DE MUNTE

Tetrao Urogallus

Stiați că:

  • Cocoşul de mesteacăn şi cocoşul de munte se numără printre păsările care fac baie şi în zăpadă

  • Face parte din familia tetraonidae fiind cea mai raspandia specie de le noi distingandu-se usor prin culoarea si dimensiunile sale.
  • Culoarea generala  a cocosului de munte este inchisa;partea superioara a corpului este negricioasa cu reflexe metalice,abdomenul brun,iar gusa neagra-verzuie.Gaina are o culoare brun-argintie.Masa corporala a cocosului este de 3,4-4,5 kg iar a gainii in medie de 2 kg.
  • Urmele cocosului de munte sunt la fel ca ale unei cruci avand lungimea de 12-15 cm la cocosi si 9-11 cm la gaina.In urma se disting “varzobii”,niste formatiunii chitinoase ce cresc iarna si-l ajuta la deplasare pe zapada.
  • Cocosul de munte este raspandit in aproape tot lantul carpatic,in padurile de rasinoase si amestec de rasinoase cu fag,pana la limita superioara a padurii.Uneori poate fi observat si in zona subalpina.
  • Hrana variaza foarte mult,in functie de sezon.Iarna si primavara hrana de baza este cetina de rasinoase si mugurii foioaselor.In timpul perioadei de vegetatie consuma diferite parti ale plantelor si insectelor.Spre sfarsitul verii si toamna consuma seminte si fructe,in deosebi de scorus,afini si merisor.
  • Imperecherea are loc in aprilie,cand se constata concentrarea pasarilor la locurile de “rotit”,in unele portiuni ale padurii cu consistenta si in poieni.Locurile de rotit le pastreaza de la an la an.
  • Femela depune 6-10 oua intr-un cuib sumar amenajat intr-o adancitura in sol.Clocitul dureaza 26-28 zile,puii urmandu-si mama pana toamna.
  • Dusmanii naturali ai cocosilor de munte sunt numerosi dar cele mai mari pagube le datoresc pasunatului in zonele de cuibarit.