URSUL

Ursul arctos arctos

Stiați că:

  • Uriaşul cel somnoros- ursul, poate pierde aproapr 200kg în timpul hibernării
  • Este cel mai mare reprezentant al carnivorelor salbatice, el gasind in Carpatii romanesti conditii foarte bune de dezvoltare. Datorita masurilor de ocrotire luate, Romania este una din tarile europene cu cele mai mari efective ale acestei specii, in unele zone existand chiar suprapopulatii.
  • Ursul este reprezentat in tara noastra de o singura subspecie, dar variabilitatea coloratiei blanii este mare. Masculii se deosebesc de femele prin conformatia generala a corpului, ursoaica find mai zvelta si mai mica. Ursul este raspandit in regiunile muntoase, in padurile de fag si amestec cu rasinoase, densitatea cea mai mare fiind intalnita in mumntii Gurghiului, Harghitei, Maramures, Fagaras si Retezat.
  • In ceea ce priveste hrana, ursul este considerat omnivor. Primavara si vara consuma diferite specii de plante, dar si oua sau larve de furnici, cuiburi de viespii sau albine, diferite insecte pe care le scoate din cioate putrezite. Spre sfarsitul verii consuma cu predilectie fructe de padure, ca: smeura, afine, scoruse, mere, pere. Toamna se aduna in special in diferite puncte unde se afla poame, ghinda si jir din abundenta. Uneori poate ataca mistreti, carvide, ovine, bovine.
  • Ursul este apt pentru reproducere din al treilea an al vietii. Perioada de imperechere are loc din luna mai pana in august. Ursoaica naste in barlog in decembrie-ianuarie, la doi ani, 1-2 pui, cu care ramane circa un an.
  • Ursul are putini dusmani naturali, singurele pierderi putand fi aduse efectivelor de catre om.