RÂSUL
Felix lynx
Are marimea unui caine mijlociu,greutatea unui exemplar adult este de 25-30 kg. Caracteristic infatisarii ii sunt smocurile de par negru de la virful urechilor,parul mai lung de pe obraji, in forma de favoriti si picioarele lungi si inalte.Culoarea blanii este variabila, de la galben – roscat la cenusiu in general cu pete inchise, mai mult sau mai putin pronuntate.- Urma rasului se cunoaste dupa forma ei rotunda, fara imprimarea ghearelor.
- Raspandirea acestui animal in tara noastra este legata de padurile de rasinoase si de rasinoase in amestec cu foioase ale lantului carpatic.In general ,rasul ocupa aceleasi terenuri ca si ursul ,avand densitati variabile ,in functie de conditiile de hrana si viata.
- Hrana rasului este in exclusivitate animala, consumand, deopotriva,de la cele mai mici rozatoare si pasari,pana la animale de dimensiunea cocosului de munte si a cerbului carpatin.

- Cu toate ca rasul prefera carne proaspata a victimei, se intoarce adesea la cadavru ,si , de aceea,poate fi prins in capcane mascate cu dibacie.
- Imerecherea are loc din ianuarie pana in martie;femela este gestanta zece saptamani, iar in luna mai naste 2-3 pui,care sunt orbi doua saptamani.Culcusul unde se nasc puii este amenajat in locuri foarte ascunse.Puii isi urmeaza mama timp de un an.